De ce se poarta copiii urat unii cu altii?

De Ce Se Poarta Copiii Urat

Probabil ca ai dat deja de stiuatia asta in trecut: esti in parc cu copilul si-l privesti din departare cum se joaca. Nu trece mult timp si, fara nici un motiv, micutul este lovit sau alungat de un huligan in miniatura.

Copiii pot fi foarte rai unii cu altii. Daca observi suficient de mult timp un grup de copii, este inevitabil sa vezi cum unul dintre ei este cicalit, marginalizat sau dirijat de ceilalti. Este ca si cum acesti copii testeaza diferite personalitati: se poarta frumos, apoi urat, ciudat etc., incercand sa vada cum vor reactiona oamenii din jur.

Ce ii face pe copii sa se poarte urat? Este cumva in natura lor sau de la ceea ce vad la televizor sau acasa? Inca nu exista un singur raspuns acceptat de toata lumea, insa specialitii au descoperit cateva lucruri ce explica comportamentul lor.

Testarea dinamicii sociale

In anii prescolari, copiii incep sa experimenteze cu structura sociala pana isi gasesc locul potrivit in aceasta. Majoriatea insultelor si inghiontirilor fac parte din acest proces de experimentare. De ex.: „Daca fac cutare lucru, cum va reactiona prietenul meu?”

Comportamentul urat poate atrage atentia si impune autoritate asupra celor din jur. Daca un copil vede ca poate urca scara ierarhica sociala a grupului sau de prieteni comportandu-se urat, acest comportament va persevera din simplul fapt ca functioneaza.

Televizorul

Toti am auzit ca televizorul starneste agresivitatea copiilor prin imagini violente. Surprinzator insa, chiar si copii ce urmaresc canale destinate special lor sunt agresivi, insa nu fizic.

Studiile au conclus ca agresivitatea copiilor ce urmaresc mereu canale de televiziune pentru copii, tinde sa fie de natura relationala. In loc de pumni si palme, recurg la insulte si manipulare. Cercetatorii spun ca emisiunile pentru copii contin multe jigniri si comportamente ce nu ar fi acceptate, de parinti, in viata reala. Nu conteaza faptul ca morala povestii este una buna, daca 90% din emisiune este impertinenta.

Mediul de acasa

Fara indoiala, comportamentul unui copil fata de cei din jur este influentat mult de modul in care este tratat el acasa. Daca acesta este batut si abuzat verbal, este mai probabil sa recurga la randul lui la aceste metode fata de colegii de joaca.

Conform studiilor, conflictele de natura domestica dintre parinti pot cauza copiilor, probleme de comportament. Comportamentul agresiv a unui copil la locul de joaca sau la scoala poate fi o imitare a lucrurilor pe care le vede acasa sau o izbucnire a emotiilor cauzate de acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *