Conditii medicale la bebelusi

Conditii Medicale La Bebelusi

Unele conditii fizice apar, de obicei, in timpul primelor cateva saptamani de la nastere. Daca observi oricare dintre urmatoarele conditii, contacteaza medicul pediatru.

Umflare abdominala

La majoritatea nou-nascutilor, burta este umflata si atarna, in special dupa hranire. Insa, daca inainte de hranire si la un timp dupa aceasta, burtica nou-nascutului este unflata si tare, iar acesta nu a mai defecat de o zi sau doua sau vomita, apeleaza la un medic. Cel mai probabil, probleme este de la gaz sau constipatie, insa poate semnala si alte probleme intestinale serioase.

Leziuni din nastere

Este posibil ca, in urma nasterii, bebelusii sa se aleaga cu leziuni, in special daca procesul de nastere a fost lung sau dificil, sau daca bebelusul a fost foarte mare la nastere. Desi nou-nascutii se vindeca repede de aceste leziuni, altele persista pe termen lung. Adesea, leziunea consta intr-o clavicula rupta, care se va vindeca repede in conditiile in care mana din acea jumatate a corpului este tinuta, in mare, nemiscata. Dupa cateva saptamani, o mica umflatura ar putea sa creasca in zona fracturii. Nu te alarma, aceasta este ceva pozitiv ce semnaleaza faptul ca osul este in proces de vindecare.

Slabiciunea musculara este alta leziune ce isi face adesea simtita prezenta. Cauzata in timpul nasterii de preziune sau intinderea nervilor atasati muschilor, acestia ajung, de obicei, mai slabi la o parte a fetei sau la un umar sau brat. Ei revin la normal in cateva saptamani. Intre timp, este bine sa ceri unui medic pediatru sa-ti arate cum sa te ingrijesti de micut pentru ca acesta sa se vindece mai usor.

Piele albastruie

Unii bebelusi au o slaba tenta de albastru pe maini si picioare, insa acest lucru nu trebuie sa fie alarmant. Daca acestea ajung un pic albastrui de la frig, culoarea ar trebui sa se intoarca la nuanta lor obisnuita de roz inediat ce micutul se incalzeste. Ocazional, fata, limba si buzele nou-nascutului se pot inalbastri putin daca acesta plange mult, insa dupa ce se calmeaza, culoarea acestora ar rebui sa se inoarca repede la normal.

Cu toate acestea, daca pielea micutului persista sa fie albastra, in special daca bebelusul are probleme de respiratie si de dificulate la hranire, acesta este un semn ca inima sau plamanii lui nu functioneaza bine, iar bebelusul nu dispune de suficient oxigen in sange. Ingrijirea medicala imediata este esentiala!

Tuse

Daca nou-nascutul bea repede sau daca incerca pentru prima data sa bea apa, s-ar putea sa tuseasca un pic, insa regularitatea acestor tuse ar trebui sa dispara odata ce micutul se obisnuieste cu rutina de hranire. Aceasta tuse ar putea avea legatura si cu rapiditatea de curgere a laptelui matern.

Daca nou-nascutul persista sa tuseasca sau sa se inece in timpul hranirii, trebuie sa consulti un medic. Aceste simptome pot indica o problema la plamani sau la tractul digestiv.

Plans excesiv

Toti nou-nascutii plang. De multe ori, fara nici un motiv evident. Daca te-ai asigurat deja ca bebeul este hranit, a ragait, este bine incalzit si are scutecul curat, cea mai buna solutie este sa il tii in brate si sa-i vorbesti pana se calmeaza. Daca aceasta nu functioneaza, infasoara-l intr-o plapumioara.

Te vei obisnui cu regularitatea de plansete al bebelusului, insa daca acestea suna vreodata neobisnuit – de exemplu, ca un tipat de durere – sau daca acestea persista mai mult timp decat de obicei, este posibil ca acesta sa prezinte o problema medicala. Cea mai buna solutie in acest caz este sa apelezi la un medic pediatru.

Semne din nastere

Daca nasterea a fost asistata de un ustensil medical, acesta poate lasa semne sau chiar zgarieturi superficiale pe fata si capul nou-nascutului, acolo unde metalul a fost apasat asupra pielii. Acestea, de obicei, dispar in cateva zile. Uneori o mica umflatura apare in acea zona datorita cauzarii unor leziuni ale tesuturilor de sub piele, insa si aceasta ar trebui sa dispara in maxim 2 luni.

Icter

Pielea multor nou-nascuti sanatosi prezinta o tenta galbuie, cunoscuta sub numele de icter. Aceasta este cauzata de acumularea unui chimical numit bilirubina in sangele acestuia. In cele mai multe cazuri, aceasta acumulare isi face simtita prezenta atunci cand ficatul infantului inca nu a inceput sa extraga eficient acest chimical din sange. Desi bebelusii, de multe ori, prezinta un caz superficial de icter, acesta poate deveni daunator daca cantitatea de bilirubina din sange atinge un nivel periculos. Desi aceasta conditie este tratabila, daca nivelul de bilirubina din sange este foarte ridicat, iar conditia ramane netratata sau nu este tratata bine, aceasta poate cauza leziuni ale sistemului nervos sau chiar a creierului. Din acest motiv conditia trebuie verificata de un specialist si tratata.

Icterul apare prima data pe fata, apoi pe piept si pe abdomen si, in final, pe brate si picioare. De asemenea, sclerotica (partea alba a ochiului) poate deveni si ea galbena.

Letargia si oboseala

Toti nou-nascutii isi petrec majoritatea timpului dormind. Atata timp ce se trezeste odata la cateva ore, mananca bine, pare bine dispus si este, in general, vigilent, este perfect normal sa-si petreaca restul timpului dormind. Insa, daca acesta este rar vigilent, nu se trezeste singur pentru a manca, sau daca pare prea obosit si dezinteresat de a manca, trebuie sa consulti pediatrul. Aceasta letargie, in special daca este neobisnuita in comportamentul normal al micutului, poate fi un simptom al unei boli grave.

Boli respiratorii

Este posibil ca bebeului sa-i ia cateva ori de la nastere pentru ca ritmul sau respirator sa se normalizeze. Ulterior insa, nu ar trebui sa mai aibe probleme respiratorii. Daca acesta oare sa respire intr-o maniera neobisnuita, de cele mia multe ori, prezinta blocaje nazale. Utilizarea picaturilor nazale si a pompei nazale, amandoua disponibile la farmacie, va reolva problema.

Cu toate acestea, daca bebeul prezinta oricare dintre urmatoarele simptome, contacteaza imedia medicul pediatru:

  • Ritm respiratoriu neobisnuit de mare (peste 60 de respiratii pe minut; trebuie luat in considerare faptul ca bebelusii respira mai des decat adultii)
  • Retractii (aunci cand coastele ii sunt vizibile in timp ce respira)
  • Largirea narilor
  • Grohait
  • Persistenta unui pigment albastru pe piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *