Cele 9 repere ale dezvoltarii unui nou-nascut

Reperele De Dezvoltare Ale Unui Infant

Pentru un parinte, a-ti vedea copilul dezvoltandu-se este ceva plin de emotie. Fie ca micutul apuca ceva cu mainile pentru prima data sau isi face primii pasi. Care sunt insa aceste repere de dezvoltare?

Cele 9 repere majore de dezvoltare

Zambetul (8 saptamani)

Un nou-nascut nu este capabil de ceea ce se numeste un zambet social pana la varsta de 8 saptamani. Este nevoie de acest timp pentru ca sistemul nervos si vederea acestuia sa se dezvolte suficient incat sa-si vada parintii si sa reactioneze zambind.

Zambetul este prima abilitate sociala a unui bebelus si semnaleaza dezvoltarea sa emotionala.

Rostogolirea (2-3 luni)

In timp ce un bebelus sta pe burtica, la un momentdat se va rezema pe maini si va incepe da dea din picioare. Daca da din picioare suficient de tare, va ajunge sa se rostogoleasca si sa ajunga pe spate (ceea ce, prima data cand se intampla, il va face sa planga). Va mai trece inca 2-3 luni pana cand acesta va fi capabil de a reveni in pe burtica din aceasta pozitie deoarece acest lucru necesita mai multa forta si coordonare.

A apuca cu mainile (3-4 luni)

Dupa primele cateva luni, bebelusii incep sa poata estima unde anume in spatiu se afla un obiect si sa poata planifica actiunea de a-l apuca cu mainile. Prin simplul fapt de a apuca de jos suzeta pe care tocmai a scapat-o, el invata ca poate manipula obiectele din jur cu mainile.

Imbratisarea (5 luni)

Un bebe invata repede sa-si imbratiseze parintii si alti oameni sau un animal de casa pe care-l adora, prin simplul fapt ca-i observa pe altii imbratisandu-se sii find el insusi imbratisat.

A sta in pozitia sezut (8 luni)

Odata ce bebelusul isi poate mentine echilibrul suficient de mult, are suficienta forta in maini si suficient control asupra capului, gatului si partii inferioare a corpului, va fi capabil de a se ridica in fundulet si a vedea lumea de mai sus.

A se tara (6-10 luni)

Odata ce micutul se poate ridica singur in fundulet, nu va dura mult pana cand va cauta o modalitate de a-si largi orizonturile. In momentul in care va realiza ca manutele lui ii pot sustine greutatea corpului, iar piciorusele il pot propulsa inainte, acela va fi momentul in care va incepe sa se deplaseze taras pe jos.

A se ridica in picioare (8 luni)

La varsta de aprox. 8 luni, muschii picioarelor si ale corpului micutului vor fi suficient de puternice incat sa poata sta singur in picioare. Initial, va cauta lucruri de care sa traga pentru a-si ridica corpul in sus, lucruri precum marginea patului sau piciorul unui parinte.

Mersul (10-18 luni)

Primii pasi reprezinta un salt imens in dezvoltarea unui copil. Mersul necesita multa forta, coordonare, balanta si un anumit nivel de maturitate emotionala. Cand se taraste in 4 labe, centru de greutate al unui copil se aflat aproape de podea. Cand sta in picioruse, centrul de greutate urca mult, si este nevoie de mai multa confidenta. Din acest motiv, unii copii tind sa mearga de-a lungul mobilei in primele cateva saptamani de mers, pentru a avea ceva de care sa se rezeme in caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *