Bebelusii se pot naste cu cancer

Cancerul La Copii

A avea un copil bolnav de cancer este un lucru devastator pentru orice parinte. Desi este foarte rar, este posibil ca un copil sa se nasca bolnav de cancer. Cel mai raspandit tip de cancer la nou-nascuti este neuroblastomul – un tip rar de cancer al sistemului nervos. Boala poate prezenta si o tumoare in apropierea sau in jurul coloanei vertebrale si in abdomen sau glanda suprarenala. Uneori, tumoarea se vede datorita largirii ficatului bebelusului, iar, alteori, pentru ca cancerul se raspandeste la pielea nou-nascutului. Alte tumori intalnite sunt leucemia (cancer la sange) si o tumoare numita teratoma, care, de multe ori, apare sub forma unei mase in apropierea osului coccis.

Poate fi cancerul detectat inainte de nastere?

Cancerul poate, uneori fi vazut inainte de nastere prin testele de sarcina cu ultrasunetele, care sunt facute pentru a verifica sanatatea copilului.

Cat de eficace este tratamentul de cancer la nou-nascuti?

Neuroblastomul si teratoma sunt, de obicei, usor tratabile, cei mai multi copii fiind vindecati. Leucemia infantila, pe de alta parte, este greu de tratat.

Cancerul secundar

Precum multi oameni stiu, radiatia poate cauza cancer. Insa, in acelasi timp, este un element important in tratamentul pacientilor. La un nou-nascut, nu se foloseste aproape niciodata radiatie, deoarece a-l expune la radiatie poate cauza nu numai un cancer secundar, ci si ca zona corpului care a fost iradiata, sa nu mai creasca in mod corespunzator.

Cand folosirea radiatiei este absolut necesara pentru a salva viata unui copil, este folosita o doza de radiatie cat mai mica, pentru a minimiza daunele pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *