Avantajele copiilor crescuti bilingvi

Copiii Bilingvi

Traim intr-o societate ce devine tot mai globala, iar limbile si culturile tind sa devina din ce in ce mai omogene. In acest moment, in lume, exista peste 6500 de limbi si doar 196 de tari. Datorita migratiei oamenilor, apar din ce in ce mai multe familii bilingve, in care parintii provin din alte tari si vorbesc limbi diferite, iar ca urmare, creste si numarul de copii expusi, inca din primii ani de viata, la mai mult de 1 limba.

Avantaje

Cercetarile stiintifice au gasit multe avantaje de care copii bilingvi beneficiaza. Mai jos, vom afla care sunt beneficiile cele mai mari aduse de fluenta in mai mult de 1 limba.

Dezvoltare cognitiva

Cand cineva cunoaste 2 limbi, ambele sunt active in creier in acelasi timp, iar acel cineva trebuie sa faca disinctie intre ele in timp de vorbeste sau gandeste. Pentru a putea functiona doar intr-o anumita limba la un moment dat, bilingvii sunt obisnuiti sa-si comande creierul sa comute intre limbi. Aceasta abilitate s-a dovedit a aduce beneficii precum memorie mai buna si o capabilitate marita de a rezolva probleme. In acelasi timp, oamenii care deja cunosc 2 limbi diferite pot invata o a treia mult mai usor.

Aptitudinea de a invata concepte noi

Copii care cunosc mai multe limbi au o capacitate de a intelege mai repede concepte noi, chiar si in disciplice aprent neinrudite precum matematica.

Aprecierea diferitelor culturale

In special daca familiile acestora tind sa calatoreasca, copii bilingvi pot cunoaste in mod direct alte culturi, sa observa direct diferentele dintre acestea si sa-si creeze propria parere despre acestea, in loc sa le cunoasca doar din povestile altor oameni sau din articole.

Oportunitati

Atunci cand copiii bilingvi ajung la maturitate, au sanse mai mari de a-si gasi slujbe in anumite domenii. De ex. educatia si guvernamantul sunt doar doua domenii ce au mare nevoie de indivizi ce pot comunica in alte limbi.

Familiile bilingve

Exista 2 moduri in care copiii devin bilingvi: sa invete o a doua limba in acelasi timp in care o invata pe cea natala, sau sa le invete pe rand. Ei pot atinge nivelul de fluenta in ambele limbi mai repede daca le invata in acelasi timp.

Daca parintii sunt de nationalitati diferite, de obicei, fiecare va vorbi cu copiii intr-o anumita limba, iar copiii se vor obisnui sa le vorbeasca in limbi diferite.

Provocarile in a creste un copil bilingv

In ciuda avantajelor clare de a creste bilingv, la inceput, copiii si parintii lor trebuie sa depaseasca niste provocari.

Amestecul limbilor

Copiii, initial, nu pot face distinctie intre 2 limbi. Pentru ei, ambele au acelasi rost, acela fiind de a comunica. Nu este ceva neobisnuit ca un copil mic bilingv sa inceapa propoziia intr-o limba si sa o termina in cealalta, sau sa comute de mai multe ori intre ele. Insa, cu cat sunt expusi mai mult la cele 2 limbi, ei vor invata sa faca distinctie intre ele.

Favorizarea unei limbi

Copiii bilingvi pot sa prefere o limba mai mult decat alta. Limba pe care o prefera poate sa se schimbe in timp, chiar de mai multe ori. De cele mai multe ori ei ajung sa favorizeze limba pe care o vorbesc la scoala sau cu grupul de prieteni.

Intarzierea dezvoltarii lingvistice

Exista mitul conform caruia, copiii bilngvi se pot alege cu bariere permanente in comunicare. Copiii care invata mai inai o limba, iar apoi sunt nevoiti sa o invete pe a doua se pot alege cu o intarziere de comunicare in ambele limbi, insa cu suficienta sustinere, ii vor ajunge din urma pe ceilalti copii, in ambele limbi.

Adevarul este ca orice probleme de comunicare apar, vor fi depasite prin presistenta. Aceste intarzieri provin din nivelul ridicat de vocabular la care acestia sunt expusi.

In concluzie

A creste un copil bilingv poate aduce provocari, insa aduce multe beneficii. In special daca acesta provine dintr-o familie multilingvista, poate fi in interesul copilului sa faca un efort sa invete mai multe limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *