Anomalii uterine

Anomalii Uterine

Un procentaj mic din femei au un uter ce prezinta anomalii structurale. Aceste anomalii uterine se regasesc in propertii mult mai mari la femeile cu probleme de fertilitate (7,6% fata de 1-5%). Procentajul creste astronomic (la 33%) in cazul celor care au pierdut sarcini aflate in stadiile finale. Aceste procentaje sunt greu de stabilit deoarece doar unele femei vor avea aceste anomalii diagnosticate.

Pot ramane insarcinata daca sufar de anomalii ale uterului

Totul depinde de tipul de anomalie. General vorbind, insa, anomaliile uterine nu ar trebui sa va afecteze abilitatea de a ramane insarcinata. Este posibil ca o femeie sa fie insarcinata si sa nu fie constienta de anomaliile de care sufera.

Odata insarcinata, anomalia poate fi depistata la o analiza cu ultrasunete.

Tipurile de anomalii uterine

Tipul de anomalie uterina de care suferiti va decide capabilitatea de a duce sarcina la bun sfarsit. Doctorii plaseaza aceste anomalii in 3 categorii.

Ageneza

Aceasta este o forma extrem de rara a anomaliei. Ea afecteaza 1 din 4000-10.000 de femei. Aceasta forma a anomaliei apare cand vaginul nu se formeaza corespunzator sau este foarte scurt. In acest caz, uterul poate fi foarte mic sau chiar absent.

Aceasta forma poate fi identificata, de obicei, prin faptul ca cauzeaza absenta menstruatiei.

Conditia poate fi tratata prin operatie, insa singura modalitate prin care o femeie care sufera de aceasta conditie ar putea avea copii este prin intermediul unei mame surogat.

Uterus Didelphys

Uterus DidelphysConditia face ca uterul sa fie despartit in 2 cavitati. Fiecare cavitate are propriul cervis si propriul vagin. Din fericire, este posibil ca o femeie ce sufera de aceasta conditie sa duca o sarcina normala.

Uterus didelphys afecteaza 1 din 350 femei.

Uter Unicornuat

Unicornuate UterusUn uter unicornuat masoara doar jumatate din marimea normala a unui uter.

Aceasta anomalie apare in primele stadii de viata din cauza ca tesuturile care formeaza in mod normal uterul ajung sa nu mai creasca. Desi ambele ovare sunt prezente, doar unul dintre ele va fi contectat la uter.

Nu este imposibil sa duceti o sarcina la bun sfarsit in ciuda acestei conditii, insa exista riscuri mai mare de pierdere a sarcinii.

Aceasta conditie afecteaza 1 din 1000 femei.

Uter Bicornuat

Bicornuate UterusIn acest caz, uterul este in forma de inima, cu o indentatie adanca in partea de sus. Exista doar 200 de cazuri identificate in lume.

Precum Uterul Unicornuat, aceasta conditie nu va impiedica din a duce o sarcina, insa mareste riscul de pierdere a acesteia.

Uter Septat

Septate UterusInteriorul uterului este separat de un perete numit septum. Aproximativ 2% din femei sufera de aceasta conditie.

In functie de severitatea conditiei, uterul poate fi separat doar partial sau complet, iar cea completa este mult mai rara.

Septarea uterului va ingreuneaza sansele de a ramane insarcinata si mareste riscurile de pierdere a sarcinii.

Uter Arcuit

Arcuate UterusAceasta este forma cea mai putin observabila. Uterul arata normal, exceptand faptul ca are o ridicatura in partea superioara. Din fericire aceasta ridicatura nu afecteaza cu nimic abilitatea unei femei de a ramane insarcinata si a duce la bun sfarsit o sarcina.

Conditia afecteaza 4% din femei la nivel mondial.

Diagnosticarea anomaliilor uterine

Anomalia poate fi identificata de:

  • o analiza 3D cu ultrasunete
  • imagistica cu rezonanta magnetica
  • o ecografie speciala cu raze X numita histerosalpingografie
  • o operatie minora numita laparoscopie ce ii perminte doctorului sa examineze uterul prin intermediul unui endoscop

Tratament

Nu toate anomaliile uterine au nevoie de tratament. Pe langa asta, tratamentul in sine prezinta riscuri. De exemplu, in cazul unui uter septat, se poate face o operatie pentru a indeparta peretele despartitor din uter. Aceasta operatie insa poate deteriora mucoasa uterului, ceea ce va poate reduce fertilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *