Anencefalia

Anencefalia

Anencefalia este o malformatie congenitala grava. Ea se manifesta prin nasterea unui bebelus caruia ii lipsesc anumite parti ale creierului si ale craniului. Este un tip de defect al tubului neural. Pe masura ce tubul neural se inchide, ajuta la formarea creierului si craniului fatului, a coloanei vertebrale si a oaselor spatelui.

Anencefalia apare atunci cand tubul neural nu se inchide complet, ceea ce rezulta de multe ori in absenta partii frontale a creierului si a partii creirului destinata gandirii si coordonarii. Partile ramase ale creierului raman de multe ori la vedere.

Frecventa aparitiei

Se estimeaza ca exista aproximativ 3 cazuri de anencefalie la fiecare 10000 de sarcini.

Cauze

Cauzele aparitiei anencefaliei la majoritatea cazurilor este necuoscuta. Unii bebelusi sunt afectati de anencefalie datorita unei schimbari genetice. Se teoretizeaza ca anencefalia este cauzata si de combinatia unor gene si a altor factori. Acesti factori cuprind lucrurile din mediul inconjurator cu care mama intra in contact si alimentele pe care le bea si mananca.

A consuma suficient acid folic inainte si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural precum anencefalia. Daca sunteti insarcinata sau urmeaza sa fiti insarcinata, luati 400 mcg(micrograme)/zi de acid folic. Exista statistici din Statele Unite care spun ca de cand SUA a inceput sa-si fortifice granele cu acid folic, s-a constatat un declin cu 28% in sarcinile afectate de astfel de defecte.

Diagnostic

In timpul sarcinii

In timpul unei sarcini, exista teste prenatale prin care se pot verifica prezenta unor malformatiilor congenitale si a altor conditii. Anencefalia poate fi vazuta depistata de un deste de sange sau de o analiza cu ultrasuntete.

Dupa nastere

In cazurile in care anencefalia ramane nedepistata in timpul sarcinii, ea va fi depistata imediat la nastere.

Tratament

Nu exista nici un tratament pentru anencefalie. Aproape toti bebelusii ce se nasc cu aceasta malformatie mor la scurt timp dupa nastere.

One thought on “Anencefalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *