Anemia fetala

Anemia Fetala

Ce este anemia fetala?

Anemia fetala este o conditie medicala care duce la un nivel prea scazut de celule rosii in sistemul circulator al fatului. Aceasta lipsa de celule rosii duce la o deficienta de oxigen in corpul fatului.

Anemia fetala poate fi mai mult sau mai putin severa si poate duce la o larga varietate de complicatii. In cazurile mai severe, inima fatului incepe sa pompeze mai puternic pentru a compensa pentru lipsa de celule rosii. Acest lucru este periculos se poate duce la insuficienta cardiaca sau hidrops.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a anemiei fetale este o anume diferenta intre antigenele sau proteinele din corpul mamei si cele din corpul fatului. Aceasta diferenta se numeste izoimunizare.

Izoimunizarea apare atunci cand fatul mosteneste de la tata anumite antigene care nu sunt prezente si in corpul mamei. Atunci, corpul mamei nu recunoaste aceste antigene si genereaza anticorpi pentru a le ataca. Ca urmare, acesti anticorpi ataca celulele fatului si pot duce la distructia celulelor rosii ale fatului. In cazurile mei severe, poate interveni anemia fetala, care duce la insuficienta cardiaca, iar insuficienta cardiaca duce la deces.

Diagnosticare

Ultrasunete

Analizele cu ultrasunete il pot ajuta pe doctor sa prevada insuficienta cardiaca sau hidropsul, care apar in urma anemiei fetale. In cazul aparitiei hicropsului, apar umflaturi ale tesuturilor fatului. In unele cazuri, apare insuficienta cardiaca datorita ritmului cardiac care s-a marit pentru a combate lipsa de oxigen din sange.

In unele cazuri, medicul poate suspecta prezenta anemiei, cand exista o marire a vitezei cu care sangele este pompat prin una dintre vasele de sange din creierul fatului.

Analiza unei monstre din sangele mamei

Monstra de sange poate indica prezenta, in corpul mamei, a unor anumiti anticorpi ce pot cauza anemia fetala.

Amniocenteza

Amniocenteza este o procedura prin care se insereaza o seringa prin abdomenul mamei, pana in sacul amniotic, de unde se ia o monstra de fluid amniotic. Aceasta monstra poate indica nivelul de bilirubina din corpul fatului. Prin studierea acestui nivel se poate determina gradul de daune a celulelor rosii.

Analiza unei monstre din sangele fatului

Procedura este aproape identica celei de amniocenteza. Se insereaza o seringa prin abdomenul mamei, pana in vena umbilicala. Apoi, se extrage o monstra din sangele fatului care urmeaza sa fie analizata. Intreaga procedure este ghidata de ultrasunete.

Exista, insa, riscul de aparitie a unor complicatii grave precum:

Tratament

In cazuri de anemie moderata sau severa, se poate apela la transfuzii de sange pentru a transfuza in vena umbilicala, celule rosii compatibile cu corpul mamei. Aceasta procedura este similara procedurii de preelevare a unei monstre din sangele fatului. In functie de conditia fatului, se poate vorbi despre necesitatea repetarii acestei proceduri odata la 1-4 saptamani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *