Analiza cu ultrasunete a sarcinii

Analize Cu Ultrasunete

Ce este o scanare cu ultrasunete?

Prima Ecografie A Unui BebelusO scanare cu ultrasunete trimite prin abdomenul mamei, unde de sunet de frecventa inalta ce penetreaza tesuturile si ajung in uter. Ele ricoseaza ca un ecou de corpul bebelusului si se intorc inapoi. Ecourile sunt interpretate de un calculator si compilate intr-o imagine.

Imaginea rezultata in urma scanarii arata pozitia si miscarile bebelusului. Tesuturile tari precum oasele apar pe imagine colorate in alb, iar tesuturile moi apar gri si pistruiate. Fluidele, precum fluidul amniotic in care sta bebelusul nu reflecta aceste unde de sunet si apar negre. Contrastul dintre aceste nuante de alb, gri si negru permite doctorului sa interpreteze imaginea.

Majoritatea parintilor abia asteapta sa participe la o astfel de sedinta, deoarece ea le ofera posibilitatea de a-si vedea copilul pentru prima data. Este important, insa, de stiut ca rostul acestei imagini nu este de a ajunge in albumul familiei. Rostul ei este de a verifica cresterea si dezvoltarea copilului si a confirma daca acestea decurg normal sau cu complicatii.

Incet, incet devin tot mai populare scanarile 3D sau 4D, deoarece ele ofera o imagine mai vie a bebelusului.

Siguranta

Scanarile cu ultrasunete in timpul sarcinii au fost folosite timp de peste , fara detectarea nici unui efect secundar. Nu exista nici o legatura intre expunerea fatului la ultrasunete si:

In ciuda acestor asigurari, ar trebui sa existe un motiv medical clar care sa justifice aceasta analiza. Orice expunere la ultrasunete ar trebui justificata si limitata la strictul necesar al efectuarii unui diagnostic.

La ce foloseste o analiza cu ultrasunete?

In functie de varsta gestationala, o astfel de analiza poate:

 • arata locul in care ovarul fertilizat s-a atastat de peretele uterin
 • verifica ritmul cardiac al bebelusului
 • vedea numarul de bebelusi din uter
 • detecta o sarcina ectopica, in care embrionul se implaneaza in afara uterului
 • afla cauza oricarei hemoragii
 • data varsta gestationala, in functie de marimea bebelusului
 • analiza riscul de aparitie a Sindromului Down, masurand, la varsta de 11-13 saptamani, nivelul de fluid din ceafa bebelusului
 • afla motivul pentru care un test de sange a dat rezultate anormale
 • ajuta la efectuarea sigura a diagnosticurilor, precum amniocenteza, aratand pozitia bebelusului si a placentei
 • examina bebelusul pentru a determina daca organele sale se dezvolta normal
 • diagnostica unele malformatii congenitale precum spina bifida
 • masura nivelul de fluid amniotic si a verifica pozitia placentei
 • vedea cesterea bebelusului pe parcursul a mai multor analize
 • verifica transferul de sange intre placenta si bebelus

Cum se procedeaza?

Procedura De Examinare Cu UltrasuneteDaca analiza are loc la o varsta gestationala mica, va fi nevoie sa beti cateva pahare cu apa. Acest lucru va face ca uterul sa fie impins afara din zona pelvisului, de vezica urinara plina.

Doctorul va aplica un gel rece pe abdomenul dumneavoastra, iar mic dispozitiv care va fi pus in contact cu pielea dumneavostra pentru a genera ultrasunetele.

Daca uterul se afla inca prea adanc in pelvis, sau daca suferiti de obezitate, imaginile nu vor fi suficient de clare. In acest caz, va fi necesara o scanare vaginala. Aceasta se efectueaza inserand in vagin, un alt dispozitiv lung si subtire. Dispozitivul va fi, de obicei, acoperit cu un prezervativ bine lubrificat petnru a aluneca usor inauntru. Acesta nu ncesita sa fie inserat foarte adanc, deci nu exista nici un risc pentru bebelus sau pentru dumneavoastra.

Scanarile vaginale ofera imagini mult mai clara ale fatului, in special in stagiile initiale ale sarcinii.

Cand se fac aceste analize?

Acest lucru poate varia de la o persoana la alta. Toate femeile insarcinate ar trebui sa face o astfel de analiza cel putin o data in primul trimestru. Majoritatea femeilor efectueaza 2.
Analizele de rutina sunt:

 • la 6-9 saptamani
 • la 11-13 saptamani (pentru detectarea sindromului Down)
 • la 18-20 saptamani (pentru a detecta orice anomalie)
 • la 28-32 saptamani
 • la 36-40 saptamani

Vor fi nevoie de mai multe scanari daca:

Dureri in tipul analizei

Analizele cu ultrasunete nu creaza nici o durere, insa pot fi incomode atunci cand doctorul apasa dispozitivul pe abdomenul dumneavoastra, in special daca vezica dumneavoastra este foarte incarcata.

Analizele ce au loc in primul trimestru necesita, de obicei, ca vezica dumneavoastra urinara sa fie plina, ca uterul dumneavostra sa fie impins in susul abdomenului. Acest lucru face ca imaginile sa fie mai clare.

Analizele efectuate spre sfarsitul perioadei prenatale nu mai necesita ca uterul sa fie impins in sus de vezina urinara, insa unele spitale inca cer acest lucru.

Multe femei considera ca o scanare vaginala este mai comfortabila decat una abdominala, deoarece se efecteaza cu o vezica goala, nu plina.

Nu trebuie sa va simtiti rusinata! Amintiti-va ca doctorul efecteaza zilnic multe astfel de analize.

Trebuie neaparat sa fac aceste analize?

Ecografia Unui Bebelus Poza De AlbumScanarile cu ultrasunete pot oferi multe informatii utile si de incredere despre sarcina. Acestea vor ajuta medicul ginecolog sa determine cat de bine progreseaza sarcina dumneavoastra si sa planifice un tratament atunci cand este cazul. Majoritatea femeilor considera aceste analize incurajatoare si sunt incantate sa-si vada bebelusul pe ecran.

Acestea fiind spuse, multe anomalii nu pot vi vazute pe aceste scanari, iar, uneori, rezultatele unei astfel de analize poate cauza incertitudine si anxietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *